HdyHukukDeport (Sınır Dışı) Kararı

Kasım 22, 2024

Deport (Sınır Dışı) Kararı Nedir?

Deport (sınır dışı) kararı, bir ülkenin egemenlik hakkının bir yansıması olarak, yabancı uyruklu bireylerin belirli sebeplerle ülkeden çıkarılmasını ve sonrasında ülkeye yeniden girişlerinin yasaklanmasını içeren bir uygulamadır. Deport kararı, genellikle kişinin yasalarına ve ahlaka aykırı hareket etmesi, ulusal sağlık veya güvenlik açısından tehdit oluşturması, izinsiz çalışma yapması, oturma izni veya öğrenci vizesi olmadan ülkede bulunması gibi durumlarda verilir. Bu tür bir karar, yabancı bireyin Türkiye’den sınır dışı edilmesi ve ülkeye tekrar girişinin engellenmesi anlamına gelir.

Deport (Sınır Dışı) Edilebilecek Kişiler

6458 sayılı Kanun’un 54. maddesi, sınır dışı etme kararı alınabilecek kişileri belirtmektedir. Aşağıda sıralanan durumlar, sınır dışı etme kararı alınmasını gerektirebilecek halleri içermektedir:

  • Türk Ceza Kanunu‘nun 59. maddesi uyarınca sınır dışı edilmesi gerekenler
  • Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar
  • Gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullanarak Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için işlem yapanlar
  • Meşru olmayan yollarla geçimini sağlayanlar
  • Kamu düzeni, kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar
  • On günden fazla vize veya vize muafiyeti süresini aşanlar veya vizesi iptal edilenler
  • İptal edilen ikamet izin sahipleri
  • İkamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler
  • Çalışma izni olmadan çalışanlar
  • Yasal giriş veya çıkış hükümlerini ihlal edenler ya da bu hükümleri ihlale teşebbüs edenler
  • Giriş yasağına rağmen Türkiye’ye gelenler
  • Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Kanunun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar
  • İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar
  • Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkilendirilenler

Hakkında Deport (Sınır Dışı) Etme Kararı Alınamayacak Kişiler

6458 sayılı Kanun’un 55. maddesinde, sınır dışı etme kararı alınamayacak kişiler belirtilmiştir. Bu bireyler, yukarıda sıralanan durumlara dahil olsalar dahi sınır dışı edilemeyecektir:

  • Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı veya onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalma riski bulunanlar
  • Seyahat etmeleri ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik durumu nedeniyle riskli görülenler
  • Tedavisi devam ederken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkânı bulunmayan hayati tehlike arz eden hastalıkları olanlar
  • İnsan ticareti mağdurları arasında olanlar, mağdur destek sürecinden yararlananlar
  • Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağduru olanlar

Deport (Sınır Dışı) Etme Kararı

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54. maddesinde belirtilen durumlar çerçevesinde, belirli kişilere sınır dışı etme kararı alınarak, menşe ülkelerine, transit geçiş yapacakları ülkelere veya üçüncü bir ülkeye gönderilebilirler. Bu kararın verilmesi yetkisi valiliğe aittir ve valilik, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yönergeleri doğrultusunda ya da kendi takdirine bağlı olarak bu kararı alabilir.

Türkiye’yi Terke Davet Ne Demektir?

Eğer bir yabancı hakkında deport kararı alınırsa, bu karar yabancının pasaportuna kaydedilir. Bu kayıt, kişinin gelecekteki seyahatlerinde ve adli sorgulamalarda ciddi sonuçlar doğurabilecek bir durum oluşturur.

Deport (Sınır Dışı) Etmek Üzere İdari Gözetim Kararı

Hakkında sınır dışı etme kararı alınan bir kişiye, Türkiye’yi terk etmesi için otuz güne kadar süre tanınır, ancak bu süre on beş günden az olamaz.

Deport (Sınır Dışı) Etme Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

Sınır dışı etme kararı verilen bir kişi, bu karar kendisine tebliğ edildikten sonra yedi gün içinde idare mahkemesine başvurmak zorundadır.

Deport (Sınır Dışı) Etme Kararına İtiraz Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Sınır dışı etme kararı, idari bir işlem niteliğinde olduğundan, bu işlemin iptali talebiyle açılan davaların görülmesinde yetkili mahkemeler idare mahkemeleridir.

https://hdyhukuk.com/wp-content/uploads/2024/10/hdyhukuk-logo.png

Avukat ve Uzman Arabulucu olan Hande Deniz YILDIRIM tarafından Ankara Çukurambar’da kurulmuş olup yurt içinde ve yurt dışında birçok gerçek ve tüzel kişiye yasal danışmanlık ve arabuluculuk hizmeti vermektedir.

Kızılırmak mah. 1450 Sk. Ulusoy Plaza Kat:2 No:9/8 Çankaya/ANKARA
+90 544 644 92 20
info@hdyhukuk.com